ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας

Διδακτική Ενότητα :Βιολογία -Χημεία 


Οι μαθητές  της   Γ2 τάξης του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν στις 16  Ιανουαρίου 2014 επίσκεψη στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο  πλαίσιο  διημερίδας  υποδοχής σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Λάρισας, που διοργάνωσε το συγκεκριμένο Τμήμα του  Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας .  Οι μαθητές ,μαζί με το διευθυντή του σχολείου κ. Σιαφαρίκα Παύλο και τις καθηγήτριες  Καρακώστα  Ελισσάβετ και Μαγαλιού Ελένη,  ενημερώθηκαν αρχικά για τις επιστήμες της Βιοχημείας και της Βιοτεχνολογίας και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος από τον επίκουρο καθηγητή της Βιοχημείας κ. Μπαλατσό Νικόλαο. Κατόπιν ξεναγήθηκαν και στα ερευνητικά εργαστήρια όπου  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μικρά πειράματα επίδειξης βιοχημείας και βιολογίας, να εξετάσουν δείγματα σε μικροσκόπια, να φτιάξουν βακτηριακές καλλιέργειες σε τριβλία, να δουν το εντομοτροφείο και να ενημερωθούν για τα ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος από μέλη ΔΕΠ, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος. Ήταν μια επίσκεψη που ενθουσίασε τους μαθητές ,τους προκάλεσε να εντάξουν το συγκεκριμένο τμήμα στους μελλοντικούς τους στόχους και ελπίζουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να συνεχίσει αυτή την αξιόλογη προσπάθεια να παραμένει ανοικτό  και στο  μαθητικό κοινό.


ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 

Διδακτική Ενότητα : Γεωγραφία  Α  Γυμνασίου

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ

Οι μαθητές της Α τάξης του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν στις 29  Νοεμβρίου 2017 διδακτική επίσκεψη στο  Αστεροσκοπείο Λάρισας «Αριστεύς», που εδρεύει στη Γιάννουλη, στα  πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας. Τους  μαθητές και  τις   συνοδούς καθηγήτριες  κ.κ.  Μαγαλιού Ελένη , Καρακώστα Ελισσάβετ και  Ρέχα Κατερίνα  υποδέχτηκε  ο υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου  φυσικός -αστρονόμος κ. Χουϊνάβας Γιάννης.
Ο κ. Χουϊνάβας αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Αστεροσκοπείου και στη συμμετοχή του  σε διεθνή αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα , τα οποία σχετίζονται με τον Ήλιο,  τη Σελήνη  και τα ΆστραΣτη συνέχεια ενημέρωσε τους μαθητές για τους πλανήτες, τον ήλιο, τους κομήτες και  γενικότερα  για το διάστημα. Κατόπιν  οι μαθητές είδαν το τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο χώρο του Αστεροσκοπείου και έμαθαν πληροφορίες  για τη χρήση του, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας του. Τέλος,  στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου  είδαν το ηλιακό ρολόι, παρατήρησαν με τηλεσκόπιο τον ήλιο και τις κηλίδες ψυχρών περιοχών  του και επιβεβαίωσαν πειραματικά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας  στη λειτουργία των φωτοβολταϊκών.
Μετά από την ξενάγηση τους στον χώρο του Αστεροσκοπείου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής, μέσω ενός βίντεο αστρονομικού ενδιαφέροντος,  οι μαθητές ταξίδεψαν στο διάστημα μαθαίνοντας  για την ιστορία των  πτήσεων με διαστημόπλοια και με σύγχρονα διαστημικά λεωφορεία , τους αστροναύτες και τη ζωή στους διαστημικούς σταθμούς.
Αυτό το ταξίδι στον ουρανό ήταν ένα ιδιαίτερο ερέθισμα για όλα  τα  παιδιά, τα οποία έδειξαν έντονο το ενδιαφέρον τους.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.Σεισμολογικό Σταθμό, Μετεωροσκοπείο,  και  Μουσείο Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας)

Οι μαθητές της Β και Γ τάξης του σχολείου μας  πραγματοποίησαν στις 23  Φεβρουαρίου  2018 διδακτική επίσκεψη στους χώρους του Α.Π.Θ., το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης αντικειμένων, όπως η Φυσική, η Χημεία, η Γεωγραφία , η Γεωλογία και οι Νέες Τεχνολογίες έγινε γνωριμία με τους χώρους του Μετεωροσκοπείου , του Σεισμολογικού Σταθμού και του Μουσείου Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας. Οι μαθητές, τους οποίους συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. .Πορτέσης Νίκος καθώς και οι καθηγήτριες τους κ. Καρακώστα Ε., Μαγαλιού  E., Βλαχάβα Χ., Μπαμπανάτσα Μ. και  Μήτσικα Κλ., στο χώρο του Μετεωροσκοπείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το συμβατικό μετεωρολογικό σταθμό. Τους μαθητές υποδέχθηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας κ. Ζάνης Πρόδρομος και την όλη ξενάγηση ανέλαβε ο κ. Μπαμζέλης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά στους μαθητές για τον τρόπο χρήσης των σχετικών οργάνων (θερμόμετρα, ανεμόμετρα, βροχόμετρα, βαρόμετρο κ.ά), την καταγραφή των κλιματολογικών παραμέτρων και τους τρόπους πρόγνωσης του καιρού.  Στον Σεισμολογικό Σταθμό, οι μαθητές της Γ τάξης , ενημερώθηκαν από τη σεισμολόγο κ. Καραγιάννη Ε. για τους τρόπους δημιουργίας ενός σεισμού, τις επιπτώσεις του στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό. Επίσης, είδαν σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του δικτύου των σεισμογράφων, στους οποίους καταγράφονταν και μεταφέρονταν στον σταθμό, σεισμικές δονήσεις από όλον τον κόσμο με τη βοήθεια του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι μαθητές της Β τάξης επισκέφθηκαν επίσης   το  Μουσείο Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. της Σχολής Θετικών Επιστημών ,στο οποίο εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γεωλογικού - παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος του ελληνικού χώρου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν
·    Ορυκτά και πετρώματα του ελληνικού χώρου,
·   Παλαιοντολογική συλλογή ασπόνδυλων οργανισμών,
· Παλαιοντολογική συλλογή σπονδυλωτών οργανισμών, που έζησαν στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια.
· το τμήμα κρανίου του Ouranopithecus macedoniensis, ηλικίας 9,5 εκατομμυρίων ετών
· το κρανίο του «Ανθρώπου των Πετραλώνων», ηλικίας περίπου 200.000 ετών, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί σταθμό στην πορεία προς το σύγχρονο άνθρωπο.
· Τέλος παρακολούθησαν ένα βίντεο σχετικό με την ηλικία της Γης και τους γεωλογικούς αιώνες και περιόδους
Ήταν μια επίσκεψη που ενθουσίασε τους μαθητές ,τους προκάλεσε να εντάξουν τα συγκεκριμένα τμήματα στους μελλοντικούς τους στόχους και ελπίζουν το Α.Π.Θ να συνεχίσει αυτή την αξιόλογη προσπάθεια να παραμένει ανοικτό  και στο  μαθητικό κοινό.
                                 

                                
                                                           

Διδακτική Επίσκεψη Στη Διαδραστική Έκθεση «Leonardo da Vinci, the man, the art, the genius» 

 Διδακτική Ενότητα :Φυσική , Τεχνολογία , Καλλιτεχνικά 
Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019  διδακτική επίσκεψη στην  έκθεση  με θέμα «Leonardo da Vinci, the man, the art, the genius» στο «Ergon Showground», που βρίσκεται στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, στο Βόλο. Η έκθεση διοργανώθηκε από το «Ergon Showground» σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης Leonardo Da Vinci με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατό του. Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, αστρονόμος, ο ιδιοφυής Λεονάρντο ντα Βίντσι, δημιουργός της Μόνα Λίζα και του Μυστικού Δείπνου, υπήρξε η προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου.
Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα αποκλειστικό ντοκιμαντέρ του «History Channel» για τη ζωή του Leonardo Da Vinci, για τη λειτουργία των μηχανών και τα έργα του Leonardo, ζωγράφου και αρχιτέκτονα, που αναλύονται, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του Λεονάρντο Nτα Βίντσι. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι μαθητές θαύμασαν παραπάνω από 20 μοντέλα των μηχανών του Λεονάρντο, που αναπαράχθηκαν πιστά από σχέδια που λήφθηκαν απευθείας από τους ατλαντικούς κώδικες χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής, ξύλο, μέταλλο, κορδόνι, υφάσματα. Πολλά από τα μηχανήματα είναι διαδραστικά και οι μαθητές  μπόρεσαν  να δοκιμάσουν τη λειτουργία τους. Η έκθεση ολοκληρώθηκε στον εξωτερικό χώρο σε διαδραστικά εργαστήρια εμπνευσμένα από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης, όπου τα παιδιά κλήθηκαν  να συμμετάσχουν  δημιουργικά δουλεύοντας με διάφορα υλικά και χρώματα ή κατασκευάζοντας κάποιο μοντέλο των μηχανών που είδαν στην έκθεση.

Οι μαθητές μέσω της ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής επίσκεψης ανακάλυψαν την ζωή και το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο και εξερεύνησαν τον τρόπο σκέψης και το μυαλό του «απόλυτου Homo Universalis», που δημιούργησε και έθεσε τις βάσεις για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας, όπως το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο, το υποβρύχιο, το αλεξίπτωτο και το ποδήλατο.Ήταν μια μοναδική εμπειρία !!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υγιεινή Χεριών -Αφίσα

https://drive.google.com/file/d/1fGdJsuE3GtBHa9b7AuHKlYdh9Wd9ORRT/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1VeKJE5ytCDltRIYLuq...